eGov Transparentné mesto

18.10.2011 Prešov

Prešov ide stále ďalej! Priamo k občanovi, nad rámec zákona, ďalší krok k transparentnosti a otvorenosti!
TLAČOVÁ SPRÁVA
Prešov, 17.10.2011
Prostredníctvom nového softvéru sa od 1. augusta tohto roku zaviedol prehľadný systém zverejňovania objednávok, faktúr a zmlúv na webovej stránke mesta. Je to ďalší krok k efektívnemu a objektívnemu informovaniu obyvateľov mesta o používaní verejných prostriedkov a nakladaní s majetkom mesta, čo je jedným z predpokladov transparentnosti a otvorenosti samosprávy. V týchto dňoch ale Prešov, ako prvé mesto na Slovensku, zavádza ďalšie novinky, služby, prostredníctvom ktorých budú informácie „priamo na dlani“.
Od 1. augusta 2011 má mesto Prešov v rutinnej prevádzke na svojich webových stránkach aplikáciu eGov (egov.presov.sk), ktorá umožňuje prehľadným spôsobom prezerať zverejnené dokumenty, zmluvy, objednávky a faktúry. V súčasnosti sú všetky zverejnené údaje poskytované v prehľadnej a štruktúrovanej forme s možnosťou vyhľadávania a filtrovania. Cieľom je však zabezpečiť čo najväčšiu otvorenosť a transparentnosť pre občanov.
Ďalší krok k transparentnosti – vždy aktuálne a presné informácie pohodlne až k občanovi
Úplnou novinkou, ktorú Prešov uvádza teraz ako prvé mesto na Slovensku, je to, že údaje (tabuľky) možno uložiť do súboru v rôznych formátoch a následne vytlačiť, prípadne inak spracovať. Tieto nové funkcie je možné použiť napríklad pri rôznych štatistických výskumoch, prieskumoch, vedeckých či študentských prácach. Vyhľadané a vyfiltrované informácie je možné uložiť v troch formátoch, a to XML, XLS a PDF.
Navyše prešovská samospráva spúšťa v rámci tejto aplikácie eGov aj ďalšie nové prehľady. Obyvatelia mesta i jeho návštevníci na týchto stránkach nájdu v prehľadnej forme aj názvy všetkých ulíc v meste Prešov, demografické údaje o počte a zložení občanov mesta a zoznam prevádzok.
Samozrejmosťou aj pri týchto nových funkciách je prehľadné zobrazovanie, filtrovanie, vyhľadávanie s možnosťou uloženia a tlače.
Veľkou výhodou tohto spôsobu publikovania informácií je, že všetky údaje sú previazané s vnútorným informačným systémom mesta, a teda tieto informácie sú automaticky aktualizované a takto vždy „čerstvé“.
Mesto pri ich sprístupnení veľmi efektívne využíva už existujúce evidencie vznikajúce pri plnení svojich originálnych i prenesených kompetencií. Zamestnanci mestského úradu vytvárajú veľmi presnú a komplexnú databanku údajov, ktoré pre svoju prácu nevyhnutne potrebujú. Navyše, keďže mesto Prešov prevádzkuje komplexný informačný systém, tieto údaje sú navzájom prepojené a konsolidované. Takto sa výrazne šetrí čas i prostriedky na poskytnutie týchto informácií inou formou (napr. listom) v prípade, ak o ne občan požiada. Znamená to, že na úrade nemusí byť konkrétny zamestnanec, ktorý tieto informácie v reálnom čase zisťuje, zbiera, vyhodnocuje a následne pripravuje odpoveď.
Ambíciou prešovskej radnice v spolupráci s dodávateľom komplexného informačného systému mesta - spoločnosťou CORA GEO, s.r.o., je týmto efektívnym a moderným spôsobom postupne zverejňovať aj ďalšie ucelené témy, s informáciami, o ktoré občania prejavujú záujem.
Prešov tak urobil ďalší významný krok nad rámec zákona, ktorý prispieva k čoraz väčšej otvorenosti a transparentnosti.
eGov Prešov: http://egov.presov.sk/default.aspx
 

Vyberte región